La Pilota

 

FABRICACIÓ ARTESANAL DE LA PILOTA VALENCIANA.

Actualment existeixen dos artesans que fabriquen material relacionat amb la pilota valenciana, per una banda, Pasqual Viñes elabora pilotes de vaqueta, i per una altra, Emi Masip, elabora les de badana i tec, així com guants.

Per elaborar una pilota de vaqueta, s’han de tallar huit gallons de pell, d’uns 8mm de gruixut, foradar-los pels laterals, posar-los en remulla i cosir-los entre sí, de manera què, una vegada quasi tancada, se li posarà un farcit de borra. Després es moldeja en una premsa hidràulica amb motles i, finalment, es deixa a secar, més o menys, durant tot un mes. Quan està acabada, la pilota pesa entre 42 i 50gr.

Per fer la de badana, a partir d’una boleta de gomma, se li embolica, primer llana i després fil, fins el tamany requerit. Després, es cusen dos peces de pell sintética en forma de huit. Aquesta pilota pesa entre 27 i 50gr.

Per fer la de tec (frontó valencià), a partir d’una boleta de fusta, se li embolica, primer llana i després fil, fins el tamany requerit. Després, es cusen dues peces de pell de cabra en forma de huit. Aquesta pilota pesa 50gr.

 

Pascual Vinyes fabrica les pilotes de vaqueta de manera artesanal , en Genovés  és un dels pocs artesans que avuí en dia encara conserva els coneixements per a elaborar les pilotes.

Punxa en la imatge per veure el video: